Jak ostrzyć noże

Jak ostrzyć noże

Każdy kucharz i kucharka wie, że podstawą w kuchni są ostre noże. Sprawiają, że zwiększa się komfort pracy, a my możemy zaoszczędzić trochę czasu i nerwów. Jak więc doprowadzić do dobrego stanu stępiony nóż?

Krok 1

Pocieraj nożem o drugi nóż, nożyczki, papier ścierny lub spód porcelanowego kubka (w miejscu gdzie porcelana nie jest wypolerowana).

Krok 2

Jeżeli chcesz naostrzyć nóż ceramiczny, zrób to tylko i wyłącznie za pomocą kamieni diamentowych. W innym przypadku zniszczysz ostrze. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak prawidłowo naostrzyć nóż

Krok 3

Na rynku możesz również znaleźć wiele rodzajów ostrzałek.

Krok 4

Pamiętaj, aby ostrzyć noże po skosie a podczas ostrzenia zawsze trzymać równy kąt (optymalny kąt to 20 stopni do powierzchni ostrzącej). 

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak ostrzyć noże skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!